Tribunalul de Primă Instanţă din Luxemburg va hotărî, în 17 septembrie, dacă anulează o decizie din 2004 a Comisiei Europene, care a acuzat Microsoft Corporation de abuz de poziţie prin refuzul de a furniza concurenţilor săi anumite informaţii.
Instanţa se va pronunţa şi asupra eventualei reduceri a amenzii de 497 de milioane de euro aplicată de CE, informează Biroul de presă al Curţii Europene de Justiţie. În martie 2004, Comisia Europeană a adoptat o decizie care stipula că Microsoft a încălcat articolul 82 din Tratatul CE, săvârşind un abuz de poziţie dominantă. Comisia a stabilit aplicarea unei amenzi de peste 497 de milioane de euro.
Primul comportament sancţionat constă în refuzul Microsoft de a furniza concurenţilor săi anumite "informaţii privind inter-operabilitatea" şi de a autoriza utilizarea acestora pentru dezvoltarea şi distribuirea unor produse concurente pe piaţa sistemelor de operare pentru servere pentru grupuri de lucru, începând din octombrie 1998 şi până la data adoptării deciziei.
Cu titlu de măsură corectivă, Comisia a obligat Microsoft să dezvăluie oricărei companii care doreşte să dezvolte şi să distribuie sisteme de operare pentru servere pentru grupuri de lucru "specificaţiile" protocoalelor sale de comunicare client-server şi server-server.
Al doilea comportament sancţionat de Comisie este vânzarea playerului multimedia Windows Media Player împreună cu sistemul de operare Windows.
Comisia a considerat că această practică afectează concurenţa pe piaţa playerelor multimedia.
Cu titlu de măsură corectivă, CE a obligat Microsoft să ofere spre vânzare o versiune a Windows fără playerul respectiv. În iunie 2004, Microsoft a introdus la Tribunalul de Primă Instanţă o acţiune pentru anularea deciziei Comisiei Europene sau reducerea substanţială a amenzii.
Şedinţa în această cauză s-a desfăşurat între 24-28 aprilie 2006, urmând ca instanţa să dea o decizie în luna septembrie a acestui an.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu