miercuri, iulie 25, 2007

CNA ascultă să vorbim corect!

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a început monitorizarea posturilor de radio şi televiziune pentru a sesiza abaterile de la folosirea corectă a limbii române, greşelile urmând a fi semnalate şi, în caz de perpetuare, sancţionate, se arată într-un comunicat de presă.
CNA afirmă că, deocamdată, monitorizarea vizează doar câteva posturi din audiovizual, dar că ea se va extinde în perioada următoare. "Analizarea aspectelor sesizate vizează remedierea erorilor curente, respectiv sancţionarea cazurilor de perpetuare a acestora", se afirmă în comunicatul de presă. Consiliul informează că şi-a propus să acorde o atenţie specială folosirii corecte a limbii române în cadrul emisiunilor de radio şi tv, ca urmare a sesizărilor şi a "constatărilor nemijlocite cu privire la utilizarea defectuoasă a limbii române în audiovizual" şi va interveni în calitatea sa de garant al interesului public". CNA citează, în sprijinul iniţiativei sale, art. 88 din Codul Audiovizual, Responsabilităţi culturale, care precizează că "radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română".
În comunicatul CNA sunt enumerate câteva din cele mai frecvente abateri de la folosirea corectă a limbii române, rezultate în urma monitorizărilor realizate de instituţie până acum - cacofonii, deturnări semantice, enunţuri incorecte -, cu exemple: "măcar dacă Colentina (Radio România Actualităţi, 4 iulie), "Că chiar şi la această oră" (Realitatea TV, 14 iulie), "sistemul de vot uninominal pe care lucrează acum Comisia" (Antena 3, 13 iulie), "un avion de tip Airbus 320 a aterizat pe o ploaie torenţială şi nu a reuşit să se frâneze la timp" (Naţional TV, 18 iulie ), "au fost realizate 6 decese" (Antena 3, 22 iulie).
Sunt evocate, de asemenea, greşelile gramaticale ortoepice, precum şi dezacordurile de gen, număr şi caz - "viteza şi neatenţia în trafic face victime" (Prima TV, 15 iulie), "festivităţile vor începe cu intonarea imnului de stat a României şi a Franţei" (Antena 3, 14 iulie), "este ora doisprezece şi jumătate" (Realitatea TV, 19 iulie), "acoperişuri de pe mai multe blocuri şi de pe un magazin a fost smuls de vânt" (Radio România Actualităţi, 4 iulie), "evadaţii a fost interogaţi de un procuror", "analiza mostrelor prelevate au indicat creşteri", "este inimaginabil cum au scăpat şoferii care se aflau exact aici, între aceşti mormani de fiare contorsionate" (Naţional TV, 15 iulie, 18 iulie, 19 iulie), "complect exclusă" (Realitatea TV, 17 iulie). CNA afirmă că va miza, în acest demers, pe continuarea parteneriatului cu Academia Română şi va colabora cu profesionişti din domeniu.

Niciun comentariu: