luni, iulie 09, 2007

google & rusia

Google a lansat, joi, serviciul Russia Map, care arată locaţii de pe teritoriul rus şi oferă indicaţii pentru găsirea de locuri sau afaceri de pe întreg teritoriul ţării, informează Moscow Times, în ediţia electronică.
Lansarea serviciului Russia Map este cea mai recentă încercare a Google de a facilita accesul mai multor persoane la informaţii despre această ţară. În era sovietică, hărţile referitoare la Rusia erau voit înşelătoare, numele străzilor fiind menţionate greşit pentru a nu permite localizarea exactă a vreunui obiectiv.
În 2005, la lansarea Google Earth, Rusia a fost una dintre puţinele ţări care a avertizat că oferirea atât de multor detalii geografice publicului reprezintă un risc de securitate pentru state.
Un general al Serviciului Federal de Securitate a declarat atunci că grupările teroriste nu mai trebuie să îşi cerceteze ţintele pentru că "acum o companie americană le face treaba".
În mai 2007, în cadrul unei acţiuni considerate de analişti un semn al schimbării, guvernul de la Kremlin a emis o directivă care a ridicat toate vechile restricţii referitoare la accesul "la anumite date geografice". "Până de curând, statutul legal al hărţilor Google în Rusia era destul de neclar, pentru că legislaţia rusă interzicea publicarea de informaţii atât de detaliate", a declarat Evgheni Eremşenko, director pentru cercetare şi dezvoltare al portalului Cnews.ru. "Însă, ca peste tot, tendinţa spre liberalizarea accesului la date a câştigat teren şi aici", a adăugat el.
Hărţile Google le vor oferi internauţilor o multitudine de informaţii geografice referitoare la Rusia şi la oraşele pentru care acest lucru nu era permis anterior. "Serviciul de hărţi al Google este unul foarte bun, care permite accesul rapid şi uşor la informaţii cartografice locale", a declarat Vladimir Dolgov, directorul Google Russia. "Serviciul funcţionează în limba rusă şi poate fi accesat prin intermediul oricărui fel de conexiune internet", a adăugat el.

Niciun comentariu: