marți, iulie 17, 2007

Cum (să) stăm pe scaun - la birou

Persoanele care stau toata ziua pe scaun, la birou, in pozitii incomode, sint nevoite sa faca multa miscare pentru a se feri de aparitia unor deformatii de coloana, boli ale articulatiilor sau pur si simplu dureri acute de spate.
Statul in picioare si mersul stimuleaza muschii si ii detensioneaza. Cind sta pe scaun, persoana trebuie sa fie relaxata, sa tina corpul drept, iar ambele picioare trebuie sa se sprijine bine pe podea.

Multe scaune de birou sint "nesanatoase", incomode, pentru ca nu permit libertate de miscare, ceea ce inseamna o sarcina enorma pentru coloana vertebrala. Un bun scaun de birou trebuie sa se miste o data cu persoana care sta pe el. Inaltimea, spatarul si bratele trebuie sa fie adaptabile pentru oricine se aseaza pe scaunul respectiv. Suprafata pe care se aseaza o persoana trebuie sa aiba o panta usor inclinata inspre inainte, care permite un unghi deschis de sedere si, prin aceasta, o tinuta normala.
De asemenea, un scaun trebuie sa se poata balansa usor si in spate sa aiba un spatar moale.


Contrar ideilor mai vechi, pozitia "asezat" nu constituie in nici un caz repaus. Asezat, corpul uman suporta sarcini mai mari, datorita greutatii fata de pozitia "in picioare".
Pozitiile indoite, tasate, instaleaza microtraumatisme dorsale dureroase. Discurile vertebrale sunt turtite, ligamentele se deformeaza, muschii sufera, datorita unui exces de activitate, si se convulsioneaza. Toate aceste fenomene pot fi insotite de migrene, de oboseala sau de tulburari functionale si psihice.

Cum sa ne asezam corect



Pozitia sezut pe scaun, cu spatele drept, la un unghi de 90 de grade, considerata ca fiind pozitia ideala de stat la birou, este criticata acum de cercetatori. Ei afirma ca aceasta pozitie dauneaza spatelui si coloanei vertebrale, pe care le suprasolicita.

Cercetatorii scotieni si canadieni, citati de BBC online, au folosit un nou aparat cu rezonanta magnetica, pentru a monitoriza pozitia corpului in timpul sederii pe scaun, la birou. Ei au observat astfel ca traditionala pozitie "sanatoasa", adica cu spatele drept, facand un unghi imaginar de 90 de grade cu picioarele, nu numai ca nu este relaxanta pentru muschii spatelui si pentru coloana vertebrala, ci este daunatoare, tensionand si suprasolicitand musculatura dorsala si discurile osoase dintre vertebre.

UNGHIURI SPINALE

Voluntarilor care au participat la test li s-a spus sa stea in trei pozitii diferite: aplecat in fata, drept si aplecat spre spate. In pozitia cu unghiul spinal de 90 de grade, miscarea discului spinal, din cauza presiunii exercitate asupra acestuia, este cea mai pronuntata, pentru ca intreaga greutate a trunchiului "apasa" pe coloana vertebrala aflata in aceasta pozitie, provocand tensiune in musculatura dorsala si dand senzatia de oboseala, durere si "intepenire".

RELAXARE IDEALA

Pozitia ideala pentru spate in scaunul de birou este cea de-a treia, cu trunchiul usor aplecat spre spate, rezemat de spatar, pana la un unghi de 125-135 de grade si cu ambele picioare sprijinite pe sol. In aceasta postura, greutatea corporala nu mai solicita atat de mult discurile intervertebrale, si, in consecinta, musculatura spatelui si tendoanele sunt mai relaxate.

FORMA NATURALA

Unghiul ideal de sedere pe scaun este, de altfel, un reflex al corpului, explica specialistii. Marirea unghiului prin aplecarea trunchiului spre spate si intinderea picioarelor este tendinta corpului de a reveni la postura sa fireasca, in pozitie verticala, in care coloana vertebrala schiteaza forma literei "S". Statisticile arata ca 32 la suta din populatie isi petrece, in medie, cate zece ore pe zi asezata pe scaun, iar jumatate din aceasta nu se ridica de pe scaun, nici macar in pauza de masa.

Niciun comentariu: