marți, iulie 10, 2007

Intelectualii vor judecata

Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu şi Dan Tapalagă vor acţiona în instanţă publicaţiile Ziua, România Mare şi Tricolorul, pentru "atingerea adusă demnităţii, imaginii şi reputaţiei" prin campanii de presă şi afirmaţii "injurioase" şi "calomnioase".

Acţiunile în instanţă urmează să fie înaintate săptămâna viitoare.
Gabriel Liiceanu va acţiona în instanţă Ziua, textul acţiunii formulate de scriitor vizându-i pe Sorin Roşca Stănescu, Sorin Ştefan, Ion Spânu şi Victor Roncea. Gabriel Liiceanu şi-a motivat acţiunea împotriva Ziua spunând că acest cotidian a pornit o campanie de defăimare la adresa lui după ce a semnat "apelul intelectualilor" pentru susţinerea preşedintelui Traian Băsescu.

Pe de altă parte, Vladimir Tismăneanu a criticat Ziua, însă acţiunea sa în instanţă va fi îndreptată împotriva publicaţiilor România Mare şi Tricolorul, în instanţă fiind chemat şi Gheorghe Funar, pentru mai multe materiale "mincinoase" şi "antisemite" împotriva sa.

În ceea ce-l priveşte pe Dan Tapalagă, acesta a spus că acţiunea sa în justiţie se va îndrepta împotriva ziarului Ziua. Tapalagă a susţinut că numele său a fost utilizat "abuziv" şi "mincinos", pe 14 mai, în Ziua, într-un articol cu titlul "Furt la justiţie".

Cei trei sunt reprezentaţi în instanţă de firma de avocatură a lui Valeriu Stoica. Liiceanu şi Tismăneanu cer despăgurbiri în instanţă, ca "daune morale", de câte 100.000 euro. Dan Tapalagă cere daune morale de 10.000 euro, pe care intenţionează să-i doneze unei instituţii din domeniul jurnalismului, pentru a organiza cursuri de etică jurnalistică.

Niciun comentariu: