joi, iunie 05, 2008

.ro - risc de virusare

Paginile de Internet înregistrate în România cu extensia .ro se numără printre cele mai riscante domenii de navigare şi căutare, ocupând locul 5 pe plan mondial, în condiţiile în care 6,75% din site-uri pot afecta computerulul, se arată într-un raport al McAfee. Totuşi, comparativ cu anul trecut, România a coborât un loc în prima parte a anului 2008, potrivit raportului "Mapping the Mal Web Revisited".
Studiul McAfee a comparat şi clasat aceste domenii din punct de vedere al riscului ameninţărilor informatice indentificate pe site-uri, printre care spyware, adware, viruşi informatici, spam, apariţia unui număr excesiv de pop-up-uri, sau link-uri către alte pagini de Internet considerate riscante.
Pe primul loc în clasamentul celor mai riscante domenii, cu un procent de 19,2%, se află cel al Hong-Kong-ului, cu extensia .hk, care a urcat în acest an 28 de locuri.
În 2007, clasamentul McAfee era condus de o mică insulă din Pacificul de Sud, Tokelau, care numără 1.500 de locuitori.
"Ca şi în lumea reală, ameninţările virtuale şi riscurile se modifică în mod constant. Aşa cum arată raportul nostru, site-urile care sunt sigure astăzi, mâine pot fi periculoase", a declarat vicepreşedintele McAfee, Jeff Green.
A doua clasată este China, peste 11% din site-urile cu extensia .cn fiind riscante. La polul opus, cel mai sigur domeniu de Internet este cel al Finlandei - .fi, cu 0,5% dintre site-uri considerate periculoase, urmat de domeniul .jp, al Japoniei.
Studiul mai arată că riscul descărcării de aplicaţii care pot afecta computerul, cum ar fi spyware, adware sau viruşi informatici, a crescut cu 41,5% faţă de nivelul anului 2007. Totodată, o creştere de 1,4 % a fost înregistrată şi în ponderea paginilor de Internet de unde pot fi descărcate sonerii pentru telefon sau screen saver care conţin ameninţări informatice, la 4,7% din totalul site-urilor înregistrate la nivel mondial.
La nivel european, Spania, cu domeniul .es, a înregistrat cea mai mare creştere a riscurilor paginilor de Internet faţă de anul trecut, respectiv de 91%. Din totalul paginilor de Internet înregistrate în domeniul .info, 11,8% sunt considerate riscate de raportul McAfee, în timp ce domeniul guvernamental, cu extensia .gov, este cel mai sigur. "Mapping the Mal Web Revisited" a analizat cele mai vizitate pagini de Internet, respectiv 9,9 milioane de site-uri, înregistrate în 265 de ţări, cu domeniul având extinsia formată din două litere, precum şi domeniile generice, cu extensia formată din trei litere.

2 comentarii:

Sorin Dincea spunea...

Ai link catre acel raport McAfee?

dacu spunea...

sigur că da:
http://www.mcafee.com/us/about/press/corporate_2008.html