joi, iunie 19, 2008

Străbunicul MP3

Cea mai veche înregistrare muzicală pe computer, datând din 1951, realizată la Universitatea din Manchester, a fost prezentată la Londra cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la crearea lui "Baby", precursorul tuturor computerelor moderne.
Este vorba de o înregistrare distorsionată a melodiei "Baa Baa Black Sheep" şi o versiune trunchiată a cântecului "In the Mood". Înregistrările muzicale au fost realizate pe succesorul lui "Baby", computerul Ferranti Mark 1, în 1951. Cântecele au fost colectate de BBC în toamna anului 1951, în timpul unei vizite la Uuniversitatea din Manchester. Paul Doornbusch, compozitor şi istoric la New Zealand School of Music, a declarat pentru BBC că, din cunoştinţele sale, acestea sunt, "de departe, cele mai vechi înregistrări muzicale pe computer din lume". Anterior se credea că cele mai vechi înregistrări muzicale pe computer sunt cele realizate pe un IBM la Bell Labs, în Statele Unite, în 1957.
Înregistrările realizate de Universitatea din Manchester sunt cele mai vechi păstrate până astăzi, însă procesul de redare a muzicii pe computer a fost inventat mult mai devreme, cu câteva luni sau săptămâni, a indicat specialistul.
Onoarea îi revine unui computer numit CSIRAC, primul de tip digital din Australia, care şi-a uimit publicul cu o interpretare a melodiei "Colonel Bogey". Însă nimeni nu a descoperit până în prezent vreo înregistrare CSIRAC. Programul utilizat pentru înregistrări a fost creat de un prieten al legendei computerelor Alan Turing, numit Christopher Strachey, profesor de matematică la Harrow.
Se pare că atunci când programul a fost terminat, Strachey a reuşit să redea melodia "God Save the King". Computerul "Baby", sau Small Scale Experimental Machine, a fost creat în 1948.
Acesta a fost precursorul lui Ferranti Mark 1 şi, totodată, primul computer care conţinea un dispozitiv de memorie capabil să stocheze un program.
Computerul "Baby" este primul de tip universal, fiind capabil să efectueze orice sarcină, în funcţie de programul pe care îl conţinea.

Niciun comentariu: