vineri, iunie 13, 2008

Incultura în audiovizual (serial, episodul n)

CNA a decis, joi, să someze public Realitatea TV, pentru că în emisiunea "Deschide lumea", moderatoarea Laura Chiriac a făcut greşeli de exprimare.
În emisiunea "Deschide lumea", difuzată marţi de Realitatea TV, moderatoarea Laura Chiriac a făcut remarca "Marica şi-a pierdut conştiinţa", deşi corect ar fi fost "Marica şi-a pierdut cunoştinţa".
Realitatea TV a fost somată în baza art. 88 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română".
CNA a decis să trimită şi o scrisoare de avertizare Antenei 3, pentru că în emisiunea de ştiri din 7 mai a difuzat o ştire despre un tânăr mort într-un accident rutier, prezentând în mod repetat scenele accidentului. Potrivit CNA, postul a încălcat art. 27, alin. 2, din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă". "Ca să evităm mutarea ştirilor de la ora 17.00 la ora 18.00, propun să le facem o scrisoare. Radiodifuzorii trebuie să evite repetarea scenelor de violenţă", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
CNA a decis să trimită o scrisoare de atenţionare şi Radio 21 Timişoara, care, în 4 iunie, a difuzat un spot publicitar ce nu respectă normele Academiei Române. În aceste condiţii, CNA a decis să interzică difuzarea spotului respectiv.
Potrivit lui Răsvan Popescu, spotul are şi un conţinut discriminator la adresa nebănăţenilor. Pe de altă parte, difuzarea clipului respectiv încalcă articolul 10, aliniatul 3, litera f, din Lege audiovizualului, care prevede că "protejarea culturii şi a limbii române, a culturii şi a limbilor minorităţilor naţionale" şi articolul 88 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, care prevede că "Radiodifuzorii au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română".
CNA a decis să trimit o scrisoare şi Tele M Iaşi, care a difuzat în emisiunea "Martor incomod", din 28 mai, imagini filmate cu camera ascunsă din interiorul unei companii de construcţii fără acordul proprietarilor, precum şi imagini cu doi dintre directorii companiei, fără aprobarea acestora. "Postul nu a difuzat şi punctul de vedere al firmei", a spus Radu Teodorel, vicepreşedintele CNA. Astfel, CNA a decis să ceară postului acordarea unui drept la replică reprezentanţilor companiei de construcţii. "Postul şi-a arătat deschiderea pentru acordarea unui drept la replică", a afirmat Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
---
...prea multă incultură, de-a dreptul prostie națională...

Un comentariu:

starsgates spunea...

Se pare ca totusi cna lupta impotriva inculturii,dupa cum am citit din ceea cea ai scris. Problema este ca cei are-si angajeaza personalul in domeniul audiovizualului ar trebui sa aiba alte criterii de selectare,nu doar sa arate bine pe monitor.