vineri, martie 21, 2008

iTunes Store - neprofitabil

Apple poartă discuţii cu studiourile muzicale în legătură cu posibilitatea de a le oferi clienţilor acces nelimitat la arhivele iTunes, în schimbul plăţii unor taxe premium pentru dispozitivele iPod şi iPhone.
Noul model de afaceri este similar cu acordul "comes with music" utilizat de Nokia, în decembrie, în cadrul unei colaborări cu Universal Music.
Pe piață se crede că Nokia le oferă partenerilor săi din industria muzicală în jur de 80 de dolari pentru fiecare dispozitiv vândut, în timp ce Apple a oferit, până acum, numai 20 de dolari per dispozitiv.
Potrivit unei surse, consumatorii vor plăti suplimentar circa 100 de dolari pentru a avea acces nelimitat la muzică pe durata de viaţă a dispozitivului, având la dispoziţie şi opţiunea de a plăti o taxă lunară de 7-8 dolari.
Se crede că Apple obţine venituri relativ mici de pe urma magazinului iTunes, comparativ cu vânzările de dispozitive hardware realizate.
Iniţiativa Apple ar putea conduce la o creştere a cererii pentru noua generaţie de dispozitive de la Apple, precum şi la o impulsionare a industriei muzicale.
Apple mai ia în calcul şi introducerea unui abonament pentru acces nelimitat la muzică, acolo unde are relaţii cu clienţii săi prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă.

Niciun comentariu: