luni, martie 31, 2008

Internetul, tot mai mult 'filtrat'

Consiliul Europei a cerut ca filtrele pentru protejarea tinerilor de conţinuturile online periculoase să nu fie utilizate în detrimentul libertăţii de expresie şi informare.
"Interzicerea accesului la un anumit conţinut online ar putea reprezenta o restrângere a libertăţii de exprimare şi a accesului la informaţii", menţionează o recomandare adoptată de Comitetul de Miniştri, Executivul organizaţiei pan-europene.
Documentul cere statelor să se asigure că utilizarea acestor filtre este "legitimă, justificată, proporţionată şi transparentă pentru utilizatori", care trebuie să primească "un minim de informaţii explicând motivele pentru care un conţinut a fost filtrat".
Recunoscând utilitatea unei "utilizări proporţionate" a filtrelor pentru a pune tinerii la adăpost de conţinuturile dăunătoare, recomandarea estimează că trebuie să se evite "supraprotejarea copiilor". Recomandarea se pronunţă în favoarea unui sistem de filtre "inteligente" care să facă diferenţa între un conţinut care este periculos pe un site pentru copii, dar care este perfect acceptabil pe un site ştiinţific.

Un comentariu:

devorer spunea...

Mda. Ne indrepotam cu pasi siguri catre o lume extraordinara.
Urmeaza sa inventeze ochelarii aia prin care vezi numai verdeata, floricele si prajiturele.