luni, mai 19, 2008

Spații de relaxare în Bucureşti

O echipă de arhitecţi de la Asociaţia Spaţiu Urban Bucureşti, a trasat, sâmbătă, o linie albastră, de nouă kilometri, care leagă zone importante din centrul Bucureştiului, unde urmează să fie amenajate spaţii de relaxare pentru localnici!
Arhitecţii au pornit, de la şase dimineaţa, pe traseul Ateneul Român, Piaţa Unirii, strada George Georgescu (fosta Calea Rahovei), strada Uranus, Muzeul Naţional al Artei Contemporane, Podul Izvor, Sala Palatului, Piaţa Amzei, Atheneul Român. Pe traseu, ei şi-au explicat ideile pentru fiecare loc, arătând exact ceea ce înseamnă Proiectul Transcentral Urban Bucureşti, iniţiat de 14 birouri de arhitectură, în urmă cu un an, şi prezentat la Anuala de Arhitectură de la Bucureşti. Scopul proiectului este să redea Bucureştiului oamenilor care locuiesc aici, cei care ar trebui să îl vadă şi să îl parcurgă relaxaţi. Tot traseul a fost filmat de echipa regizorului Cristi Puiu, filmul urmând a fi prezentat la Anuala de Arhitectura de la Bucureşti din acest an, precum şi la Festivalul Internaţional de Arhitectură de la Londra. În proiect sunt abordate mai multe tronsoane, planul de fezabilitate pentru primul tronson (Piaţa Romană - Piaţa Unirii) fiind aprobat pe 8 mai de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Proiectul arhitecţilor include un ansamblu de zone şi "camere urbane". Astfel, circuitul bucureşteanului care vrea să se relaxeze va trece prin „Piaţa turistică” (Piaţa Amzei) şi camera „Podul” (zona 1), „Camera de cultură clasică” (Piaţa Enescu) şi „Camera academică” (Universitatea Bucureşti, UAIM) - zona 2 -, „Camera istorică” (Centrul istoric), „Camera de entertainment, de cultură populară de consum” (Unirea Mall, Bulevardul Unirii) şi „Camera mistică tradiţională” (Dealul Mitropoliei) - zona 3 -, „Camera de cultură alternativă” (Rahova-Uranus) şi „Camera de cultură contemporană” (Muzeul Naţional al Artei Contemporane) - zona 5 - şi „Camera de ambianţă” (strada Arthur Verona – Piaţa Lahovari), care face parte din zona 6.

Niciun comentariu: