sâmbătă, mai 03, 2008

Internetul încă e copil...

Internetul, care a împlinit 15 ani de la lansare, este încă "în perioada copilăriei", a declarat inventatorul său, cercetătorul britanic Tim Berners-Lee, informează BBC News Online.
El a făcut această declaraţie înainte de aniversarea a 15 ani din momentul în care codul World Wide Web (www) a fost făcut public de Cern (Centrul European pentru Cercetare Nucleară - n.red.), laboratorul care a dezvoltat internetul. Viitorul internetului va face ca "toate informaţiile din lume" să se afle la degetele utilizatorilor săi, spune Berners-Lee, care este optimist în ceea ce priveşte evoluţia internetului.
"Internetul a fost un instrument excelent pentru ca oamenii să facă mult bine, deşi există şi elemente negative în cadrul său", a adăugat el. Punerea internetului la dispoziţia publicului a avut un rol important în răspândirea utilizării sale la nivel internaţional. În prezent, pe plan internaţional există peste 165 de milioane de dite-uri diferite, potrivit companiei de cercetare online Netcraft.
"Experienţa dezvoltării internetului de atât de mulţi oameni care colaborau în întreaga lume a fost una fantastică. Experienţa colaborării internaţionale continuă. La fel, persistă şi senzaţia că abia am început să explorăm posibilităţile internetului", a adăugat Berners-Lee.
"Ceea ce este interesant este modul în care oamenii construiesc noi sisteme sociale, noi sisteme de apreciere şi noi sisteme de guvernanţă. Speranţa mea este că acestea vor conduce la noi modalităţi de lucru efectiv şi corect, pe care să le putem exploata la nivel global pentru a administra planeta", a adăugat el.
Omniprezenţa internetului creează impresia că succesul acestuia era garantat încă din momentul lansării, însă situaţia nu a fost întotdeauna aşa, a declarat Robert Cailliau, care a lucrat la dezvoltarea lui alături de Tim Berners-Lee. Decizia de a face public codul web nu a fost una luată cu uşurinţă de Cern. Cailliau a fost unul dintre cei care au colaborat la elaborarea unei propuneri tehnice incipiente pentru web şi a fost implicat şi în convingerea conducerii Cern să facă public codul acestuia. "Cea mai dificilă parte a fost să le explicăm adevărata natură a ceea ce urma să fie internetul. A trebuit să îi convingem că internetul va fi adoptat rapid şi se va dezvolta în ceva cu adevărat important, acesta fiind motivul pentru care Cern nu putea să îl păstreze şi trebuia să îl facă public", a spus el. Cailliau a spus că tehnologiile concurente, precum Gopher, un sistem dezvoltat de Universitatea din Minnesota, ofereau şi ele metode de utilizare a hyperlink-urilor pentru conectarea documentelor între computerele de pe internet.
"Dacă am fi cerut o taxă pentru World Wide Web aşa cum a făcut Universitatea din Minnesota cu Gopher, internetul nu ar mai fi ajuns ceea ce este acum", a spus el.

Niciun comentariu: