sâmbătă, mai 03, 2008

ARTE - must carry în România

Reprezentanţi ai postului franco-german ARTE au discutat la Bucureşti, cu membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului şi cablişti despre posibila revenire a postului pe piaţa din România.
În luna martie, Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a precizat, în cadrul unei şedinţe a Consiliului, că televiziunea ARTE studiază posibilitatea intrării pe piaţa TV din România.
"Canal ARTE studiază piaţa din România, cum ar putea să pătrundă şi ei (...). E un canal de dorit pe piaţa românească", a declarat atunci Răsvan Popescu. La rândul său, Radu Petric, preşedintele ACC, a explicat atunci că, pentru intrarea ARTE în România, sunt două posibilităţi.
"Una este cea comercială şi aici vedem care sunt condiţiile şi în ce măsură ei sunt interesaţi, şi alta este Guvernul României, care dacă semnează un acord internaţional, intră lângă TV5 şi am rezolvat-o", a afirmat Radu Petric. În plus, el a atras atenţia membrilor CNA că, în acest ultim caz, şi ARTE ar putea intra în "must carry", la fel ca TV5, care trebuie retransmis în mod obligatoriu de toţi cabliştii din România, potrivit unei modificări aduse Legii audiovizualului în decembrie 2007.
Acţiunea reprezentanţilor ARTE este susţinută de Ambasada Franţei şi Ambasada Germaniei, scopul acesteia fiind "de a prezenta canalul ARTE în România şi de a analiza posibilitatea de difuzare a acestuia pe reţeaua de cablu". Potrivit site-ului televiziunii, ARTE (Association Relative à la Télévision Européenne), creată printr-un parteneriat între Franţa şi Germania datând din 1988, s-a asociat cu alte televiziuni publice din Europa: RTBF în Belgia, TVE în Spania, TVP în Polonia, ORF, BBC etc. şi este retransmisă în mai multe limbi, în întreaga Europă, de la Strasbourg. ARTE (Association Relative à la Télévision Européenne) este un Grup European de Interes Economic (G.E.I.E.), creat pe 30 aprilie 1991, ai cărui poli sunt, la paritate, ARTE France şi ARTE Deutschland TV GmbH. ARTE este un simbol al cooperării europene.
Această televiziune, al cărei scop este favorizarea apropierii între popoarele Europei, propune programe informative, documentare şi emisiuni culturale. Postul de televiziune, prezidat de Gottfried Langenstein de la 1 ianuarie 2007, este unul independent, cu sediul actual la Strasbourg, în apropierea instituţiilor europene.
În 2006, ARTE avea o audienţă de 4,1% în Franţa şi 0,4% în Germania. ARTE a mai fost retransmis în România la începutul anilor '90, pentru o perioadă scurtă de timp.

Niciun comentariu: