joi, mai 08, 2008

Criză pe piața de muncă



România se află pe primul loc între cele 32 de ţări incluse într-un studiu al companiei Manpower privind deficitul de talente, care arată că 73% dintre angajatorii din România raportează dificultăţi în găsirea de candidaţi calificaţi pentru posturile disponibile.
Potrivit studiului, realizat prin chestionarea a 43.000 de angajatori din 32 de ţări şi teritorii la sfârşitul lunii ianuarie 2008, 31% dintre angajatorii din întreaga lume au probleme cu acoperirea necesarului de personal.
La nivel mondial, numărul angajatorilor care au dificultăţi în găsirea celor mai potriviţi oameni pentru a acoperi posturile disponibile a scăzut, de la 41% în 2007 la 31% în 2008.
România se află însă pe primul loc în lume în ceea ce priveşte angajatorii care indică probleme în acoperirea posturilor disponibile (73%), urmată de Japonia (63%), Hong-Kong (61%), Singapore (57%) şi Australia (52%).
Această problemă este mai puţin accentuată, dar la fel de importantă în ţari ca: India (12%), Marea Britanie (12%), Irlanda (14%), China (15%) şi Olanda (15%). “În România, această situaţie de criză confirmată de procentul deosebit de ridicat privind dificultatea ocupării posturilor vacante trebuie tratată cu seriozitate de toţi cei responsabili. Impactul deficitului de talente trebuie analizat în egală măsură la nivel naţional, cât şi la nivel de sector de activitate şi de companie", a declarat directorul general Manpower România, Camelia Stănculescu, citată într-un comunicat de presă.
Situaţia a fost determinată, pe de o parte, de dezvoltarea economică a României din ultimii ani, dar şi de criza de forţă de muncă din alte regiuni, potrivit lui Stănculescu.
"Enumerând aceşti factori, ne referim la creşterea economică importantă începând cu anii 2000 (generatoare de noi locuri de muncă), la migraţia masivă de forţă de muncă spre alte ţări dezvoltate din Europa şi SUA (peste 2,5 milioane de angajaţi şi studenţi) şi noul context demografic (scăderea natalităţii, îmbătrânirea populaţiei), dar şi la un sistem de educaţie inadecvat contextului globalizării, datorită unei corelari reduse dintre tendinţele economice mondiale, programele instituţiilor de învăţământ şi strategiile investitorilor în ceea ce priveşte calificările şi specializările necesare în această perioadă (precum ingineri, muncitori cu diverse calificări, specialişti în vânzări, manageri şi altele)", a mai spus directorul general Manpower România.
În topul posturilor cel mai dificil de ocupat în România se află cele de ingineri, urmate de muncitori calificaţi (electricieni, sudori, zidari), manageri, contabili, reprezentanţi de vânzări, şoferi, maşinişti, personal pentru restaurante sau hoteluri, muncitori necalificaţi şi tehnicieni. Cercetarea pentru România a fost realizată prin intervievarea a 841 de angajatori, dintre care 73% au indicat probleme în acoperirea posturilor.
Studiul are o marjă de eroare de +/- 3,4%.

-----
- Poate că tabelele din imagine sunt răspunsul la această problemă?
-----

Niciun comentariu: