joi, ianuarie 24, 2008

Născuţi la comandă. Decreţeii - la TVR 1

Azi, de la ora 21.10, documentarul "Născuţi la comandă. Decreţeii", regizat de Florin Iepan, care prezintă povestea copiilor născuţi ca urmare a Decretului nr. 770, dat de Nicolae Ceauşescu în 1966, transformat în lege, este difuzat la TVR1.
Filmul documentar "Născuţi la comandă. Decreţeii", o incursiune în epoca 1965-1989, este "povestea unuia dintre cele mai semnificative experimente sociale din istoria omenirii", după cum spune cineastul american John Alpert.
Documentarul prezintă povestea Decretului nr.770 pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii, din anul 1966, transformat în lege. Decretul, semnat de Nicolae Ceauşescu, prevedea că o femeie avea dreptul de a face avort doar dacă avea peste 40 de ani şi patru copii în întreţinere şi interzicea orice formă de contracepţie. Scopul Decretului 770 era creşterea demografică a României cu 10 milioane de persoane, într-o perioadă de 24 de ani. Cei aproximativ două milioane de copii născuţi în urma acestui decret au fost numiţi "decreţei".
Legea pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii a fost unul dintre primele acte abrogate în decembrie 1989. Documentarul, regizat de Florin Iepan şi produs de Lucia Hossu Longin, a fost finalizat în 2004, fiind rezultatul unei munci de aproape şase ani, prin colaborarea unor mari specialişti din industria de film documentar.
"Născuţi la comandă. Decreţeii" a avut premiera mondială în noiembrie 2004, în Olanda, la cel mai mare festival internaţional de film documentar din Europa, IDFA, care a avut loc la Amsterdam şi a câştigat, în 2005, Premiul Publicului şi Menţiunea Specială a Juriului, la Festivalul Internaţional de Film Documentar Zagreb Dox, din Croaţia.

Niciun comentariu: