Cristian Tudor Popescu va sesiza Consiliul de Onoare al CRP în privinţa Codului TVR
Cristian Tudor Popescu, preşedintele Clubului Român de Presă (CRP), va propune Consiliului de Onoare al organizaţiei să dezbată posibilitatea de a reacţiona faţă de Codul de conduită adoptat miercuri în TVR, instituţie membră a Clubului.
Popescu apreciază că adoptarea noului Cod de conduită adoptat în TVR este o problemă extrem de importantă, care afectează meseria de jurnalist, motiv pentru care va propune Consiliului de Onoare o întâlnire pe această temă.
Preşedintele CRP a declarat pentru MEDIAFAX că adoptarea acestui Cod reprezintă o "violare incredibilă" a dreptului la liberă exprimare a angajaţilor şi colaboratorilor instituţiei, atât în calitatea lor de jurnalişti, cât şi în cea de cetăţeni. "Prin adoptarea acestui Cod, angajaţii şi colaboratorii Televiziunii Publice sunt reduşi la tăcere mai ceva ca pe vremea lui Ceauşescu". Angajaţii sunt anulaţi ca persoane civile. Ei nu mai sunt cetăţenii acestei ţări?", a explicat jurnalistul.
Popescu a calificat ca "inimaginabilă" prevederea din Codul de conduită al TVR, potrivit căreia nicio activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de materiale pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărţi, acordarea de interviuri, susţinerea de discursuri sau prezidarea unor conferinţe, nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii angajaţilor TVR, rolul lor în cadrul emisiei putând fi grav compromis.
Adoptarea Codului va duce la instaurarea unei atmosfere ceauşiste la postul public de televiziune, iar angajaţii vor fi terorizaţi de gândul că ar putea fi daţi afară, a adăugat Cristian Tudor Popescu. Directorul ziarului Gândul a precizat că instituţiile serioase private obişnuiesc să adopte prevederi prin care angajaţii să nu facă declaraţii pe problemele interne al companiei, să nu aducă prejudicii imaginii acesteia, dar că în cazul Televiziunii Publice este vorba despre altceva, mai ales că este o instituţie publică. TVR a adoptat miercuri un Cod de conduită potrivit căruia activitatea angajaţilor şi a colaboratorilor TVR nu trebuie să lase loc interpretărilor în ceea ce priveşte imparţialitatea, integritatea şi obiectivitatea televiziunii publice.
Documentul a fost elaborat având la bază dispoziţiile similare din Codul de conduită al personalului editorial care lucrează pentru BBC, se arată într-un comunicat al instituţiei. El se aplică personalului de conducere şi personalului de specialitate al televiziunii publice, iar colaboratorii externi ai TVR vor semna un act adiţional la contract care conţine aceste prevederi adaptate statutului lor. „Nicio activitate din afara emisiei, incluzând redactarea de materiale pentru ziare, reviste sau site-uri, scrierea de cărţi, acordarea de interviuri, susţinerea de discursuri sau prezidarea unor conferinţe, nu trebuie să pună la îndoială obiectivitatea sau integritatea muncii lor pentru TVR. Dacă îşi exprimă public opiniile personale în afara emisiei în legătură cu unele probleme controversate, atunci rolul lor editorial şi în cadrul emisiei poate fi grav compromis”, se precizează în Codul de conduită. „TVR este un serviciu public de televiziune.
De aceea, activităţile extra-TVR ale personalului de specialitate şi de conducere nu au voie să lase loc interpretărilor”, a explicat Tudor Giurgiu, preşedinte-director general al televiziunii publice. „Este inadmisibil că angajaţi sau manageri şi-au exprimat, în paralel cu activitatea lor în TVR, opinii despre probleme controversate aflate pe agenda publică, politice şi nu numai. Acelaşi lucru este valabil şi pentru colaboratorii externi ai TVR. Nu vom mai tolera acest lucru şi e de datoria lor să aleagă: fie să continue să îşi exprime opiniile în presă sau prin alte medii de comunicare, fie să rămână în TVR, dar având o conduită şi o atitudine potrivită unei televiziuni publice”, a adăugat Tudor Giurgiu.
Nerespectarea prevederilor Codului de conduită va atrage sancţiuni conform legislaţiei în vigoare, în cazul angajaţilor, sau rezilierea de către TVR a contractului, în cazul colaboratorilor, arată sursa citată. Televiziunea publică s-a confruntat recent cu o serie de scandaluri interne, pornite de la rezilierea contractului cu Telesport, referitor la drepturile de difuzare a meciurilor din Liga I de fotbal, şi de neacordarea dreptului la replică lui Ion Iliescu după emisiunea "Zona fierbinte", moderată de Rodica Culcer.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu