joi, februarie 15, 2007

google incepe sa piarda lupta

Editorii belgieni au câştigat procesul intentat companiei Google


Justiţia belgiană a acordat, marţi, câştig de cauză editorilor de jurnale belgiene francofone, în procesul intentat motorului de căutare Google care a publicat articole şi fotografii fără acordul acestora, dar a redus amenda impusă companiei de internet în luna septembrie 2006, transmite AFP. În urmă cu un an, Copiepresse, asociaţia care reprezintă interesele editorilor din presa belgiană francofonă, a dat în judecată Google News pentru a obliga portalul de informaţii să ceară autorizaţia de a publica, contra cost, materialele editorilor.

Pe 5 septembrie 2006, sentinţa dată de tribunalul de la Bruxelles a obligat Google News să şteargă de pe versiunea belgiană a site-ului său toate articolele editate de Copiepresse, o decizie care a provocat vâlvă pe plan internaţional. Portalul de informaţii a cerut rejudecarea cazului pe motiv că nu a fost prezent la proces.

În decizia luată marţi de tribunalul din Bruxelles se arată că, "prin reproducerea pe site-ul Google News a titlurilor de articole şi a unor fragmente din acestea, Google reproduce şi publică opere protejate de drepturi de autor". Tribunalul a mai stabilit că Google nu se poate dispensa de acordul editorilor. În schimb, amenda pentru întârzierea plăţii impusă în luna septembrie motorului de căutare a fost redusă de la un milion de dolari pe zi la 25.000 de euro pe zi. Potrivit calculelor avocatului Copiepresse, Google nu ar mai trebui să plătească 130 de milioane de euro, ci doar 3 milioane.

Avocatul a mai spus că, în urmă cu trei săptămâni, aproximativ 960.000 de articole interzise figurau încă în memoria "cache" a Google News. Una dintre cele mai mari victorii de marţi este legată de această memorie "cache". Dacă un articol dintr-un ziar este memorat aici, rămâne accesibil internauţilor timp de câteva săptămâni de la publicarea acestuia. Tribunalul de la Bruxelles a stabilit, marţi, că "practica Google care constă în înregistrarea în memoria «cache» a materialelor protejate de drepturi de autor la care internauţii au acces reprezintă un act de reproducere şi difuzare" care trebuie plătit.

Niciun comentariu: