joi, februarie 15, 2007

consultari

după scrisoarea Clubului Român de Presă și cea a Asociației Mondiale a Ziarelor, apar reacții în lumea politica:

Olteanu invită CRP şi asociaţiile presei la consultări pe tema reincriminării insultei şi calomniei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, invită reprezentanţii Clubului Român de Presă şi reprezentanţii celorlalte asociaţii de profil la o consultare pentru a găsi soluţiile corecte în ceea ce priveşte insulta şi calomnia, răspunzând astfel unei scrisori a Asociaţiei Mondiale a Ziarelor.
"Am citit cu interes şi îngrijorare scrisoarea deschisă adresată de Asociaţia Mondială a Ziarelor Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului, referitoare la decizia Curţii Constituţionale de a reintroduce în România pedeapa cu închisoarea pentru insultă şi calomnie.
Aşa cum se afirmă în document, şi eu am considerat şi consider în continuare că «legea penală este un mijloc cu totul inadecvat de a rezolva problema insultei şi calomniei şi că încarcerarea jurnaliştilor pentru asemenea delicte contravine practicilor stabilite în Uniunea Europeană şi Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului»", arată Olteanu, într-un comunicar remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX. El precizează că a decis să răspundă solicitării Asociaţiei Mondiale a Ziarelor de a face tot ce este posibil pentru eliminarea pedepsei cu închisoarea pentru calomnie şi insultă şi invită reprezentanţii Clubului Român de Presă şi reprezentanţii celorlalte asociaţii de profil la o consultare pentru a găsi soluţiile corecte privind această problemă, în conformitate cu normele Uniunii Europene şi cu celelalte reglementări internaţionale. "Pedepsirea insultei şi a calomniei cu închisoarea reprezintă o palmă pe obrazul democraţiei româneşti.
Există alte soluţii, suficient de puternice, pentru ca cei care încalcă normele deontologiei profesionale şi ale bunului simţ să fie traşi la răspundere", susţine Olteanu. Asociaţia Mondială a Ziarelor (WAN) a trimis Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului o scrisoare în care le cere să facă tot posibilul pentru dezincriminarea calomniei şi insultei, pe motiv că pedepsirea penală a acestora încalcă drepturile omului şi lezează imaginea României în Europa.
În scrisoarea trimisă instituţiilor statului, WAN consideră că pedepsirea jurnaliştilor pentru faptul că îşi fac meseria contravine drepturilor internaţionale ale omului şi lezează imaginea României în Europa. Reprezentanţii organizaţiei califică reincriminarea calomniei şi insultei ca un pas înapoi al României, făcut prin decizia Curţii Constituţionale. "Vă reamintim cu tot respectul că aplicarea legii penale este un mod complet nepotrivit pentru a gestiona problema insultei şi a calomniei, iar arestarea jurnaliştilor pentru comiterea unor astfel de acte contravine practicilor în vigoare în Uniunea Europeană, precum şi prevederilor cuprinse în numeroase acorduri internationale, inclusiv Declaraţia Internaţională a Drepturilor Omului", se arată în scrisoarea WAN. Reprezentanţii asociaţiei susţin că acordarea de recompense civile pentru prejudiciile rezonabile provocate reprezintă "o soluţie adecvată şi potrivită" în toate cazurile în care insulta sau calomnia au fost probate.
Scrisoarea este semnată atât de preşedintele WAN, cât şi de preşedintele Forumul Mondial al Editorilor. WAN reprezintă 18.000 de publicaţii din 102 ţări. Scrisoarea de la WAN vine în conextul în care Clubul Român de Presă a trimis mai multor organizaţii internaţionale proteste legate de reincriminarea calomniei şi insultei. Curtea Constituţională a decis în luna ianuarie că abrogarea articolelor privind incriminarea calomniei şi insultei sunt neconstituţionale.
Curtea Constituţională a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolului I, punctul 56 din Legea 278/2006 - privind modificarea si completarea Codului Penal. Concret, Curtea a stabilit că abrogarea articolelor 205 (insulta), 206 (calomnia), 207 (proba verităţii) şi 236 indice 1 (defăimarea ţării sau a naţiunii) este neconstituţională, decizia nefiind încă motivată.

Niciun comentariu: