vineri, ianuarie 12, 2007

și a început războiul...

Cisco Systems a dat în judecată Apple Computer pentru încălcarea dreptului de marcă prin utilizarea numelui iPhone de către Apple pentru un nou telefon mobil, transmite BBC News Online. După lansarea telefonului Apple, Cisco a anunţat că speră ca problema să se rezolve în curând, prin negocieri.

Reacţia Apple a fost că iniţierea unei acţiuni în justiţie este neinspirată. "Credem că procesul privind încălcarea dreptului de marcă lansat de Cisco este neinspirat. Există deja mai multe companii care folosesc denumirea de iPhone pentru produse VoIP (Voice Over Internet Protocol)", a declarat purtătorul de cuvânt al Apple, Alan Hely. "Suntem prima companie care a utilizat până acum numele iPhone pentru un telefon mobil şi avem convingerea că vom câştiga în cazul în care Cisco vrea să ne provoace la o confruntare în justiţie", a adăugat el. Cisco, care deţine marca iPhone din 2000, spera ca Apple va accepta negocierile şi va face o declaraţie publică privind marca. "Cisco a iniţiat negocieri cu Apple după ce compania a cerut în repetate rânduri permisiunea de a utiliza numele iPhone pentru telefonul său", a declarat Mark Chandler, vicepreşedinte şi consilier general al Cisco. Cisco a obţinut proprietatea asupra numelui iPhone după ce a achiziţionat compania Infogear Technology, care înregistrase iniţial marca şi care o utilizase pentru o perioadă.

Cisco a precizat că va încerca să împiedice Apple "să îi încalce deliberat dreptul de marcă şi să o copie şi utilizeze". "Nu este vorba nici de bani şi nici despre telefon, ci despre obligaţia Cisco de a-şi proteja marca în faţa utilizării ei, cu sau fără permisiune, de către Apple", a declarat Jon Noh, purtătorul de cuvânt al Cisco. Divizia Linksys a Cisco a folosit numele încă de la începutul lui 2006 şi, în decembrie, a lansat propriul telefon capabil să se conecteze la internet, numit tot iPhone.

Niciun comentariu: