luni, ianuarie 08, 2007

bloguri false

Mai multe companii internaţionale au fost criticate pentru lansarea de bloguri false care fac campanie camuflată produselor lor, fenomen care apare concomitent cu multiplicarea bloggerilor plătiţi să vorbească despre anumite produse, transmite AFP.
Sony Computer Entertainement America a recunoscut săptămâna trecută, după ce a fost criticată de bloggeri, că a administrat un blog fals numit "All I want for Christmas is a PSP". Blogul apărea ca aparţinându-i lui "Charlie", pasionat de hip-hop şi entuziasmat de caracteristicile consolei pentru jocuri video Playstation. După acumularea de mesaje ironice pe blog, Sony şi-a cerut scuze pentru acţiunea implicând blogul şi a promis că se va limita de acum în a comunica informaţii concrete referitoare la consola sa de jocuri.
În octombrie, grupul Wal-Mart a fost prins în flagrant delict cu un blog fals: Laura şi Jim, un cuplu care se prezenta ca fiind format din americani de condiţie medie, povesteau cum au traversat Statele Unite, parcându-şi maşina în parcările hipermarketurilorWal-Mart. Ei spuneau şi despre cum s-au întâlnit cu salariaţii grupului şi despre cât de tare le place acestora să muncească.
Revista americană Business Week a dezvăluit, la începutul lui octombrie, că excursia celor doi a fost sponsorizată de Wal-Mart, lucru care nu era precizat şi pe blog. Fenomenul se dezvoltă şi pentru că există un număr mare de companii care le propun bloggerilor să îi plătească pentru a vorbi despre produsele lor. Pe pagina ReviewMe, bloggeri de toate limbile, clasificaţi după audienţa paginilor lor, îşi oferă serviciile în ceea ce priveşte promovarea produselor, acţiune pe care sunt dispuşi să o facă în schimbul sumei de până la 500 de dolari pe mesaj. Companiile interesate pot cumpăra online un mesaj pe un blog în acelaşi mod în care pot achiziţiona CD-uri. Review Me a precizat că nu poate "impune" opinii pozitive la adresa brandurilor, însă a asigurat că majoritatea mesajelor sunt pozitive sau includ critici constructive.
Campaniile de publicitate realizate pe bloguri pot implica mai multe mii de mesaje, potrivit unui purtător de cuvânt al PayPerPost, societatea rivală a Review Me.
Blogurile false sau plătite care se prezintă ca aparţinând unor comentatori independenţi sunt, în principiu, ilegale, potrivit Federal Trade Commission din Statele Unite.
Întreţinerea unui astfel de blog poate face obiectul urmăririi penale.

ps- Ce bine e cînd este reglementată aceasta treabă!...

Niciun comentariu: