miercuri, ianuarie 03, 2007

COSTURILE INTEGRARII

Produsele la care in prezent exista taxe vamale la intrarea pe teritoriul Romaniei si care vor fi eliminate incepand cu 1 Ianuarie sunt :

LCD-TV-uri, Plasme, Home Cinema - taxa 42%
Baterii, Accesorii de Rack - taxa 15,5%
Genti de notebook, huse - taxa 22%

Produse la care nu exista in prezent taxe vamale
la intrarea lor pe teritoriu Romaniei :

Notebookuri
Monitoare
Aparate foto-video
Imprimante
Componente PC
Telefoane Mobile




Norme noi de protectie a mediului
De la 1 Ianuarie 2007 , Romania adera la UE, si va trebui sa se supuna normelor europene. Normele europene care afecteaza direct echipamentele IT&C, sunt cele referitoare la protectia mediului.

Astfel:
Pe teritoriul Romaniei nu se vor mai putea comercializa decat produse RoHS Compliant . Mai multe detalii despre acest standard gasiti aici:
http://www.rohs.gov.uk/.
Astfel , produsele care nu corespund acestui standard (in general produse cu un pret scazut, care in acest moment se gasesc in piata romaneasca), nu se vor mai putea comercializa pe teritoriul Romaniei.
De asemenea de la 1 ianuarie 2007, se va introduce conform normelor europene, Taxa pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice, care poate ajunge pana la 20-25 Euro pentru echipamente electrocasnice mari.

Concluzie: pentru majoritatea produselor IT&C, este posibila o usoara crestere a preturilor incepand cu 1 ianuarie 2007, datorita alinierii Romaniei la normele europene cu privire la mediu.

Niciun comentariu: