vineri, martie 16, 2007

Internetul - cenzurat

Cenzura pe internet se răspândeşte rapid la nivel global, fiind aplicată unui număr impresionant de informaţii şi aplicaţii online în peste 12 ţări, se arată într-un raport al unui grup de academicieni americani, transmite Financial Times.
Îngrijorările privind cenzura pe internet şi efectele sale au apărut la o săptămână după ce un tribunal turc a interzis YouTube în urma postări unui clip considerat jignitor la adresa lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne, fiind catalogat drept cel mai vizibil atac apărut pe un site disponibil în întreaga lume.
O anchetă desfăşurată pe perioada a şase luni pe teritoriul a 40 de ţări pentru a vedea în ce măsură acestea practică cenzura, relevă faptul că această practică este în continuă creştere odată cu dezvoltarea tehnologică. OpenNet Initiative, un proiect al Harvard Law School împreună cu Universitatea din Toronto, Universitatea Cambridge şi Universitatea Oxford, a realizat un studiu pe baza a 1000 de site-uri în ţările în care se presupune că cenzura este în creştere. Astfel, rezultatele cercetării au relevat faptul că cenzura este un nou trend pe teritoriul acestor ţări, multe dintre ele dezvoltând o serie de sisteme de control online.
Ronald Deibert, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Toronto, a declarat că zece ţări au dezvoltatat "sisteme de blocare universale", interzicând locuitorilor să urmărească o serie de materiale postate online. Printre acestea se numără China, Iran, Arabia Saudită, Tunisia, Birmania şi Uzbekistan.
Noile tehnici utilizate de ţările analizate pentru implementarea cenzurii online includ interzicerea pe o perioadă determinată a unor aplicaţii online, cum ar fi China care a interzis Wikipedia sau Pakistanul care a interzis serviciul de blogging al Google sau utilizarea unor tehnici avansate de căutare pe internet.
Metodele utilizate de ţările cunoscute pentru practicarea cenzurii sunt adoptate şi de ţările al căror sistem de cenzură onilne este în plină dezvoltare.

Niciun comentariu: