joi, iulie 22, 2010

Presa si drepturile de autor

Peter Imre taie salarii: minim 300 de lei mai putin pentru ziaristii de la Adevarul
Peter Imre i-ar fi anuntat deja pe angajatii Adevarul Holding care sunt platiti si pe drepturi de autor ca li se vor retine bani din salarii. Cei cu salarii mai mici vor lua cu minim 300 de lei mai putin, in cazul sefilor suma urcand pana la 1.000 de lei. Acest lucru a starnit nemultumirea unor membri din conducerea trustului, care au motivat ca la venirea lor au negociat o anumita suma, iar acum vor incasa mai putini bani.

Ringier trece toate salariile pe cartea de muncă.
Reduceri în cazul salariilor mari

Datorita noii legi impuse de guvern, incepand cu 1 iulie angajatii nu mai pot avea contracte de drepturi de autor. Salariile vor fi platite in totalitate pe contract de munca. Rezultatul este o crestere a taxelor platite pentru contractele de drepturi de autor de la 10 la 61.5%. Daca taxele de 61.5% ar fi impartite intre angajator (29%) si angajat (32.5%), salariile nete ar fi mult diminuate cu procente intre 6-26% pentru aproape 150 angajati care au doua tipuri de contracte.
Management board-ul Ringier Romania a decis ca cea mai mare parte a taxelor suplimentare sa fie suportate de companie. Vor exista unele cazuri unde vor exista mici reduceri de salarii (in cazul nivelelor salariale mari). Aceasta decizie a fost aprobata de Florian Fels, CEO al noii companii Ringier/Springer.

Scad salariile și la EVZ și Capital
Noile prevederi ale Codului Fiscal vor scadea salariile si la ziarele lui Bobby Paunescu, Evenimentul Zilei si Capital.
Celor de acolo li se va aplica o scadere de salariu cuprinsa intre 8% si 15%. Cel mai greu va fi pentru oamenii veniti in ultimul an si jumatate la Evz, multi dintre acestia fiind angajati fara carte de munca, doar cu drepturi de autor. Acestora li se va scadea cel mai mult, scaderea aplicandu-se la toata suma cu care sunt remunerati. Cei care au o parte din bani si pe cartea de munca vor scapa mai ieftin.



muncim mai mult, suntem plătiți mai puțin, nu?...
:)

Niciun comentariu: