luni, august 30, 2010

Stamp Design


Proiectarea unui timbru poştal este activitatea de design grafic care se aplică timbrelor. Multe mii de desene sau modele au fost create decând un profil bust al reginei Victoria a fost adoptat pentru timbru cunoscut ca "Penny Black" în 1840, unele considerate foarte reuşite, altele mai puţin.
Câteva dintre ele le puteţi găsi aici.

In lumea filatelică, falsurile au uneori valoare mare...
In 1956, un muncitor de la fabrica de timbre a facut intentionat o manevra gresita la masina de tiparit. Prin urmare, 200 de timbre din seria "Recensamintul populatiei 1956" au iesit cu desenul rasturnat si cu scrisul corect. Printre cunoscatori, aceste timbre sint cunoscute ca "Recensamintul populatiei ranversat".

Cele 200 de timbre au fost scoase din fabrica chiar de muncitor. El a pus primul timbru in circulatie intr-un mod ingenios: s-a dus la Piatra Neamt si si-a scris o scrisoare pe adresa sa. Apoi, a scos la iveala si celelalte timbre. Un exemplar s-a vindut in 1956 cu un leu si 75 de bani, iar acum valoreaza intre 600 si 900 de euro.

Mai multe puteţi citi aici.

Un alt caz vestit al unei erori de cliseu combinat este "lebada rasturnata" din Australia occidentala (West Australia).Dintr-un sfert al placii de 25 de timbre de 1d,s-a facut cate o imprimare litografica,peste care au fost lipite cadrele valorilor noi,unul din cadrele valorii de 4d a fost lipit in pozitie intoarsa si astfel cadrul si centrul au directii diferite,de aici denumirea de "lebada intoarsa".

Aici sunt mai multe cazuri şi istorii savuroase.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far.