miercuri, octombrie 24, 2007

Pâine modificată genetic?

Carrefour România a retras, luni, din magazinele din Bucureşti, pâinea produsă de Snack Attack, ca măsură de precauţie, produsele fiind suspecte că ar conţine soia modificată genetic, a declarat Andreea Mihai, directorul de marketing al retailerului.
"Am primit un buletin de analize de la Greenpeace, analize realizate la Viena, şi am decis, până la clarificarea situaţiei de către autorităţi, să fim precauţi şi să retragem produsele", a afirmat Mihai.
Reprezentanţii Greenpeace susţin că rezultatele testelor de laborator arată că pâinea produsă de Snack Attack şi distribuită, printre alţii, de Carrefour, conţine soia modificată genetic. "Situaţia este îngrijorătoare, deoarece pâinea nici măcar nu este etichetată ca modificată genetic", a declarat Gabriel Păun, coordonator campanii Greenpeace.
Reprezentantul Carrefour a mai spus că obligaţia de a înscrie pe eticheta produsului conţinutul acestuia revine producătorului.


Ce zic acuzații:


Produsele Snack Attack nu conţin organisme modificate genetic (OMG) şi sunt etichetate conform legislaţiei în vigoare, a declarat directorul general al companiei, Florin Bălu.
"Niciunul din produsele Snack Attack nu conţine organisme modificate genetic, fapt susţinut de documente puse la dispoziţie de furnizorii noştri. Pâinea este produsă în brutăria proprie, folosind ingrediente sănătoase de la cei mai mari producători mondiali de materie primă pentru panificaţie, Puratos şi Cargill din Belgia. La fiecare livrare, primim de la producători buletine de analiză calitativă şi documente care atestă conformitatea cu legislaţia europeană în vigoare", a precizat Bălu. Reprezentanţii Greenpeace au anunţat recent că rezultatele unor teste de laborator realizate la Viena arată că pâinea produsă de Snack Attack conţine soia modificată genetic. În urma acestei informaţii, reţeaua Carrefour a retras luni din magazinele din Bucureşti, pâinea produsă de Snack Attack, ca măsură de precauţie.
"Snack Attack salută iniţiativa Greenpeace de a lupta împotriva alimentelor nesănătoase, fiind în linie cu valorile companiei noastre. Însă în acest caz acuzaţiile sunt nefondate", a afirmat Florin Bălu.
El a adăugat că în cazul făinii de soia menţionată de Greenpeace, Snack Attack deţine toate documentele care atesta faptul că nu conţine OMG, respectiv buletinul de analiză şi declaraţia producătorului, Cargill Belgia, cu privire la programele care controlează trasabilitatea OMG până la producătorul boabelor de soia.
Potrivit documentului emis de Cargill, făina a fost produsă din boabe de soia nemodificată genetic. Bălu a adăugat că Snack Attack colaborează în prezent cu Oficiul pentru Protecţia Consumatorului şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru o reexpertiză.

Niciun comentariu: