luni, octombrie 15, 2007

gallup si proteve

Majoritatea românilor urmăresc Pro TV atunci când vor să se informeze, alte posturi prefrate de populaţie fiind, la mare distanţă, Antena 1, Realitatea TV şi TVR 1, în timp ce majoritatea celor chestionaţi declară că nu citesc deloc presa scrisă.
Concluzia rezultă dintr-un sondaj naţional realizat în luna septembrie de Gallup Organization România pentru Agenţia de Strategii Guvernamentale (ASG), pe un eşantion de 1.154 persoane de peste 17 ani, considerat reprezentativ pentru populaţia adultă a României, cu o eroare de +/-2,9% la un nivel de încredere de 95%. Întrebaţi care este postul de televiziune pe care îl urmăresc de obicei pentru a se informa, 39% dintre respondenţi au indicat postul de televiziune Pro TV.
Pe locurile următoare în preferinţele populaţiei în ceea ce priveşte sursele de informare se află Antena 1 şi Realitatea TV, care întrunesc fiecare câte 15% din opţiunile respondenţilor, în timp ce 14% dintre persoanele intervievate menţionează postul TVR 1. Alte posturi de televiziune menţionate sunt Antena 3 (2%), Prima TV (1%), Naţional TV (0,4%) şi B1 TV (0,1%).
În ceea ce priveşte postul de radio ascultat de obicei pentru informare, cele mai multe persoane au indicat România Actualităţi (17%), Europa FM (15%), Kiss FM şi PRO FM (câte 10%). Acestora li s-au adăugat Radio 21 (3%), Antena Satelor (2%), Info Pro şi Romantic FM (câte 1%).
Presa scrisă este citită zilnic de 19% dintre respondenţi, 22% o citesc de 2-3 ori pe săptămână, 14%, de 2-3 ori pe lună, în timp ce 5% dintre persoanele intervievate afirmă că citesc presa de 2-3 ori pe an, iar cei mai mulţi dintre respondenţi (38%) declară că nu citesc deloc presa scrisă.
Libertatea este ziarul central cel mai des citit (21% dintre persoanele întrebate), urmat de Adevărul (11%), Evenimentul Zilei (9%), Jurnalul Naţional (8%), România Liberă şi Curierul Naţional (câte 3%), Gândul şi Ziua (câte 2%).

Niciun comentariu: