vineri, aprilie 17, 2009

traditii


Traditia Sfintei Scripturi ne spune că guvernatorul roman Pilat a încercat să-L scape pe Iisus de la moarte, pentru că l-a găsit nevinovat. După cum era obiceiul de Pasti la evrei, un întemnitat era eliberat. Multimea, însă, pusă să aleagă între Hristos si tîlharul Baraba, a cerut eliberarea celui de-al doilea si răstignirea lui Iisus.
Astfel, Iisus Hristos si-a purtat crucea pe Golgota, unde a fost răstignit între doi tîlhari. Unul dintre ei i-a recunoscut nevinovătia, învrednicindu-se de mîntuire.
La ceasul al nouălea, Iisus si-a dat duhul, iar trupul Său a fost îngropat după rînduială, într-un mormînt nou, pecetluit si pus sub pază, ca nu cumva ucenicii Lui să-L scoată.
În Vinerea Mare nu se mai slujeste Sfînta Liturghie si nu se mai trag clopotele pînă în Ziua Învierii. Dacă moare cineva, se bate doar toaca.
Această zi este respectată de credinciosi cu post sever, chiar post negru. La biserică, seara, se cîntă Prohodul Domnului, se trece pe sub Sfînta Masă, simbolizînd mormîntul lui Iisus si, în frunte cu preotii, credinciosii înconjoară biserica de trei ori, adică o dată pentru fiecare zi a sederii în mormînt.

Niciun comentariu: