marți, februarie 03, 2009

Insula Serpilor


Marti, Curtea Internationala de Justitie(CIJ) de la Haga a constatat ca Insula Serpilor este doar o stanca si nu poate fi considerata punct de referinta pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive dintre Ucraina si Romania. Astfel, Romaniei ii revine aproape 80% din teritoriul disputat.

In acest sens, Curtea a stabilit ca punctele de baza pentru trasarea liniei de delimitare sunt digul Sulina si Peninsula Sahalin, pozitia Insulei Serpilor nefiind importanta.

Zona disputata de cele doua tari are o suprafata de peste 12.000 km2, iar diferendul dintre Romania si Ucraina viza traseul pe care il va urma linia de delimitare in aceasta zona.

Din momentul pronuntarii hotararii, in conformitate cu prevederile Cartei ONU, hotararea CIJ este obligatorie, definitiva (nu poate fi contestata sau atacata cu apel sau recurs) si executorie imediat, partile trebuind sa se conformeze exact si prompt.

Hotararea pune punct final unei dispute bilaterale complexe care dureaza de 42 de ani si care nu a putut fi rezolvata prin niciun alt mijloc.

Niciun comentariu: