Înregistrarea melodiei "Au clair de la lune", realizată de un inventator parizian în 1860, cu 17 ani înainte ca Edison să inventeze fonograful, poate fi ascultată pe internet datorită unei echipe de cercetători din California.
Francezul Edouard-Léon Scott de Martinville a înregistrat celebrul cântec popular în 1860, cu ajutorul unui "fonoautograf".
Invenţia consta în retranscrierea undelor sonore pe o foaie de hârtie înnegrită cu fumul unei lămpi cu ulei, însă nu permitea reascultarea înregistrării.
Cu ajutorul unei tehnologii care permite citirea înregistrării de pe hârtie prin intemediul unui cap de citire virtual, cercetătorii de la Institutul naţional Lawrence Berkeley, California, au reuşit să redea zece minute din cântec, interpretat de o voce feminină.
Reconstituirea este o dovadă că Scott este prima persoană care a înregistrat vocea umană, a indicat First Sounds, o organizaţie ce reuneşte ingineri de sunet şi arhivari care au contribuit la acest studiu. Doi istorici care lucrează pentru First Sounds, Patrick Feaster şi David Giovannoni, au descoperit, în februarie 2008, 12 fonoautograme oferite de Edouard-Léon Scott de Martinville Academiei de ştiinţe şi Institutului Franţei.
Ei au lucrat cu restauratori ai acestor două instituţii pentru a realiza scanări de înaltă rezoluţie ale fiecărei fonoautograme. Pentru ca înregistrarea să fie audibilă, cercetătorii au eliminat fluctuaţiile de viteză inerente procedurilor manuale, au stabilit o viteză de redare şi au filtrat cu atenţie vocea mascată de zgomotul de fond. Unele fonoautograme, foarte rudimentare, datează din 1853.
Scott a reuşit să graveze undele sonore pe hârtie, însă "nu şi-a imaginat niciodată că va putea să le şi asculte", a scris First Sounds într-un comunicat. Înregistrările au fost prezentate la conferinţa anuală a Asociaţiei pentru colectarea înregistrărilor sonore din cadrul Universităţii Stanford (California).
Înregistrarea celor 10 minute din melodia "Au clair de la lune" este accessibilă pe site-ul de internet www.firstsounds.org.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu