În urmă cu 25 de ani, la 17 august 1982, primul CD (compact disc) ieşea din uzinele Philips din Hanovra (Germania), declanşând o revoluţie în lumea muzicii la nivel mondial, transmite AFP.
Iniţial, Philips a dezvoltat ideea înregistrării digitale de imagini şi a creat un CD color, care nu a avut succes la public.
Eşecul i-a determinat pe inginerii companiei să realizeze un disc de dimensiuni mici dedicat exclusiv sunetului, ceea ce a dus la naşterea compact disc-ului.
Într-o primă fază, Philips nu a produs decât 200 de CD-uri, în principal cu muzică clasică, destinate melomanilor. De altfel, amatorii de muzică clasică au fost mai entuziaşti în ceea ce priveşte CD-urile decât pasionaţii de muzică pop sau rock şi, potrivit previziunilor Philips, mai înclinaţi să achiziţioneze CD-uri, care costau mai mult decât discurile de vinil. Înregistrările pe CD au relevat sunete imperceptibile pe discurile de vinil.
Utilizarea CD-ul a evoluat lent. În 1985, unul dintre cele mai populare grupuri ale momentului, Dire Straits, a realizat albumul "Brothers in Arms", primul înregistrat exclusiv digital. Albumul s-a vândut în peste un milion de exemplare şi a consacrat CD-ul drept suportul de viitor pentru muzică.
Odată cu explozia muzicii descărcate de pe internet, a MP3 playerelor şi a iPod-urilor, au crescut îndoielile că CD-ul va mai apuca a 30-a aniversare. În timp ce vânzările de CD-uri regresează, vânzările de muzică digitală cresc cu rapiditate şi ar putea ajunge la un sfert din vânzările totale de muzică până în 2010, potrivit Federaţiei internaţionale a industriei fonografice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu