marți, iulie 03, 2007

Universal Music refuză să semneze prelungirea contractului cu iTunes

Universal Music Group, cel mai mare grup muzical din lume, a refuzat prelungirea contractului cu magazinul online iTunes al Apple Inc., lăsând deschisă posibilitatea semnării unor contracte de exclusivitate cu alte servicii, a declarat o sursă din industrie, citată de reuters.com.
Universal va continua să vândă melodii şi videoclipuri ale artiştilor săi, printre care se numără 50 Cent, Mariah Carey sau Black Eyed Peas, prin intermediul iTunes, pe baza unui contract semnat lunar, preferând această variantă în detrimentul unui contract semnat pe doi ani, contract propus de Apple. Cota de piaţă a Apple este, la ora actuală, de circa 70% din totalul muzicii online din SUA.
Universal, al cărei proprietar este gigantul media francez Vivendi SA, semnase, vara trecută, o prelungire a contractului de doi ani cu Apple, dar această prelungire a expirat luna trecută. În mod efectiv, Apple are, la ora actuală, aceleaşi drepturi de comercializare a produselor Universal ca şi ceilaţi retaileri de pe piaţă.
O serie de jucători de pe piaţa muzicală şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la poziţia dominantă din punct de vedere concurenţial a Apple, poziţie care duce la aplatizarea pieţei de muzică digitală, deoarece ţine utilizatorii îintuiţi în sistemul Apple.
Problemele ridicate de aceştia au fost alimentate de lansarea iPhone, considerată ca fiind un instrument de control asupra pieţei de muzică digitală pe telefoanele mobile.
Oficialii Apple nu au dorit să facă niciun fel de comentarii.

Niciun comentariu: